Wat doet Welzijn op Recept

Het doel van Welzijn op Recept is jouw welzijn te verbeteren. Dit kan op allerlei manieren. De welzijnscoach gaat met jou in gesprek. Samen bespreken we of je je gezond en fit voelt, hoe je stemming is, of je kan rondkomen van je geld en of je voldoening hebt in je leven. Kortom, met elkaar maken we zichtbaar hoe je in het leven staat. Op basis hiervan bespreken we wat jouw wensen en verlangens zijn en wat de mogelijkheden zijn om jouw welzijn te verbeteren.

Hoe gaan we te werk

We hebben een brede kijk op gezondheid en welbevinden. Binnen Welzijn op Recept leggen we niet de focus op een ziekte of een aandoening. We maken gebruik van het uitgangspunt van positieve gezondheid. Positieve gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt op het zoeken naar datgene wat betekenis geeft en wat veerkrachtig maakt. 

We stellen vragen over de 6 dimensies van positieve gezondheid. Samen praten we door over lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, dagelijks functioneren, meedoen, kwaliteit van leven en zingeving. Dit brengen we in kaart zodat we snel zien waar je knelpunten zitten. Daarna bespreken we samen wat jou helpt om dit te verbeteren.

De welzijnscoach weet wat er allemaal te doen is in de gemeente Nunspeet. Zij kent veel mensen en organisaties en ze weten welke clubs en (sport)verenigingen er allemaal zijn. Hierdoor kan de welzijnscoach je goed de helpen.

De eerste keer ergens naar toe gaan kan spannend zijn. De welzijnscoach kan je in contact brengen met de leider van een club of mee gaan naar het kennismakingsgesprek. En als het nodig is, kan de welzijnscoach of een vrijwilliger de eerste keer mee gaan naar de activiteit. We bespreken met jou wat jij nodig hebt en helpen daarbij!

De uitdaging waar de welzijnscoach samen met jou voor staat is om iets te vinden wat jouw welzijn verbetert. Dit kan van alles zijn. Een oude hobby weer oppakken, een cursus beginnen. Een verwaterd contact nieuw leven in blazen. We kijken breed!

Sporten en bewegen

Bewegen is belangrijk voor je. Regelmatig bewegen is niet alleen gezond voor het lichaam, het maakt je ook mentaal sterker en veerkrachtiger. Denk aan bijvoorbeeld een wandel- of fietsclub, conditietraining, fitness of beweegactiviteiten.

Smakelijke ontmoeting

Samen koken, eten en genieten van een maaltijd doet goed. Je kunt lid worden van een kookgroep of samen eten met mensen in de buurt.  

Geest en lichaam

Nadenken over de zin van het leven, bezig zijn met religieuze of spirituele activiteiten, meer rust en aandachtig leven. Dit zijn elementen die goed zijn voor jouwlichaam en geest.   

Vrijwilligerswerk

Iets doen voor een ander zorgt ervoor dat jij je beter voelt. Je voelt je nuttig en je krijgt voldoening. De één vindt het fijn om op bezoek te gaan bij een ander die zich eenzaam voelt. De ander vindt het fijn om te helpen bij een creatieve activiteit in de buurt.    

Kracht van de natuur

Buiten zijn werkt positief op je hele persoon. Kijk om je heen naar je omgeving, zak eens door de knieën om een bloem te bewonderen. Of neem de mooie herfstkleuren in je op. 

Kunst en cultuur

Je kunt je beter voelen door zelf kunst of muziek te maken, door ernaar te kijken of ernaar te luisteren. Samen muziek maken of samen naar een museum geeft je verbinding met andere mensen. Of een cursus volgen op dit gebied kan je een nieuwe kijk geven op je talenten. 

Ontdekken en doen

Als je iets nieuws leert geeft dat vaak een prettig gevoel. Je ontdekt nieuwe dingen in jezelf, je voelt je voldaan als je iets doet wat je nog nooit hebt gedaan. Het geeft energie. Leer een nieuwe taal of leer de computer kennen door middel van een cursus.